Igangværende Lektion
Kursus indhold

Hvordan mænd og kvinder reager forskelligt

Meget længe før vores hjerte er klar til at give slip, så vil sindet gerne bevæge sig videre. Sindet tænker langt hurtigere end hjertet. Sindet kan godt tænke hurtigt, men hjertet healer ikke med samme fart. 


Forskellen kan sammenlignes med lys og lyd. Hvis sindet bevæger sig som lysets hast, så bevæger hjerte sig som lydens hast. Det er en stor forskel. 


Det kan ofte være svært at observere/måle den mentale og emotionelle “verden”. Så at se det som lys og lyd kan give et mere klart billede af det. 


Når kærligheden fratages os, er hjertet væsentligt længere om at tilpasse sig end sindet. Så snart vi tror at vi er klar til nye eventyr, vælter der igen smertelige følelser ind over os, som vi ofte prøver at skubbe væk med sindet. Denne ebbe og flod af følelser er ikke kun naturlige, den er også ekstremt effektiv. Hjertet giver slip lidt af gangen. På samme måde som tidevandet kommer og går, bevæger vores uforløste følelser sig gradvist som bølgere. Ved ebbe forsvinder smerten, og vi oplever også lidt mere styrke og indre sikkerhed til igen at finde kærligheden. Så bliver det højvand, og vi oversvømmes af ubearbejdede følelser af vrede, vemod, angst og sorg. Gennem denne tilbagevendende proces kan vi til sidst give slip og finde kærligheden. 



Både mænd og kvinder vil ofte gerne bevæge sig videre, før helingsprocessen er gennemført. Der er ingen, der bryder sig om smerte. Det er helt naturligt at ville slippe for smerten hurtigst muligt. Det er en sund livsstil at undgå smertelige omstændigheder. Den vigtigste del for “overlevelse” er at undgå smerter og søge nydelse og positive oplevelser. 

Derfor siger sindet, når smerterne dukker op. Så er det altså nok, hvorfor tager det så lang tid? Kom nu videre! 

Under normale omstændigheder er det rigtig godt, men under en krise som sorg og et såret hjerte kan det forværre situationen. 

Hvis man ikke ved hvordan man kan behandle negative følelser og komme ud over dem, kan de blive ulidelige. For at finde lettelse søger vi at undslippe de smertelige oplevelser. 


Vi tager beslutninger og lægger planer, der giver lettelse på kort sigt, men det giver bagslag. Denne trang til at undgå og gøre modstand mod smertelige følelser er lige præcis det, der kan skabe forskellige grader af depression. 


Ved at gøre modstand mod de tilbagevendende bølger af vrede, sårethed, ængstelse, tomhed, og ensomhed, oplever vi måske en enorm lettelse, men vi giver ikke slip, Trods vores anstrengelser for at løfte os ud over sidde følelser griber de fat i vores bevidsthed og trækker os ned igen. Uden en klar og positiv forståelse af helingsprocessen kan vi nemt komme til at sidde fast i fortvivlelsen. Når nedtryktheden og håbløsheden rammer os, kan det endda virke, som om der ikke er nogen udvej. Resultatet er, at vi sørger for at undgå vores følelser endnu mere, denne ødelæggende onde spiral kan kun standses, hvis vi bruger den tid, det tager at heale vores hjerte. 


Selvom det var dig, der afsluttede forholdet, er det stadig helt normalt og sundt at sørge og føle, at du har mistet noget. Efter et brud tænker du måske “Det er jo godt, at forholdet sluttede". Nu har jeg mulighed for at finde ægte kærlighed og støtte”.  Selvom dette måske er sandt, og sindet er parat til at bevæge sig videre, siger hjertet måske. “Jeg er så ked af det, jeg føler mig ensom." Jeg ved ikke, om jeg nogensinde bliver elsket igen. Måske finder jeg aldrig "lykken igen”. 


Et afklaret sind er første trin. Det andet og større trin er at bebrejde og slippe de uforløste følelser. At bruge ekstra tid på at undersøge følelserne er ikke blot normalt, men også sundt. Det betyder, at healingen kan fuldendes. 


Når sindet er afklaret, tror det igen. “Alt er i orden". Sådan er livet, og det er godt nok”.  Denne positive, klare beslutsomhed i sindet giver et stærkt grundlag for at bearbejde og slippe hjertes uforløste følelser. Et objektivt, men en positiv synsvinkel hjælper hjertet med at give slip. 


Uheldigvis er der ikke mange der kender denne proces. Når sindet har brug den nødvendige tid til at tilpasse sig den nye situation, bliver de utålmodige over hjertes følelser og vil bevæge sig alt for hurtigt videre. 




Lad og se på forskellen på, hvordan mænd og kvinder ofte gør det forskelligt. 



Kvinders tendens til at undgå smerte ved et tab og finde lettelse giver sig ofte til udtryk ved, at hun benægter sig behov for kærlighed. Hun beskytter sig imod at føle smerte ved at bestemme sig for ikke at vise tillid eller bliver afhængige af kærligheden igen. Kvinder er generelle meget forholdsorienterede. Deres største smerte er at føle sig forladt. Der er ulideligt for dem at føle sig afhængige af en anden, når han ikke var der, Når en kvinde ikke ved, hvor vigtigt det er at udforske sine følelser, begraver hun enten smerten ved at give for meget til andre, eller trækker hun sig tilbage fra intime forhold og bliver over-selvstændig. 



At være overselvstændig betyder at opføre sig, som om hun ikke har brug for andres trøst og støtte. Især modsætter hun sig ofte at blive intim involveret. Der skal naturligvis gå noget tid, før man involverer sig igen, men af undgå at sikre for at blive svigtet minimerer hun betydningen af et intime forhold. Måske fortæller hun sig selv, at det ikke er vigtigt for hende. Ved at benægte sig selv betydningen af sit behov for intimitet er hun i stand til at undvige tabsoplevelsen, som hun stadig mærker. 

At give for meget betyder, at hun gør andres behov vigtigere end sine egne. Herved undgår hun også at føle og mærke sine egne behov. Ved at føle og reagere på andres behov finder hun imidlertidigt lettelse. Ved f.eks at koncentrerer sig meget om sine børn eller bruger tid på arbejde eller noget andet der kan tage alt opmærksomheden, er hun midlertidigt i stand til at undslippe sin tomhed og smerte. Selvfølgelig er det godt at gøre noget godt for andre, men især en kvinde med et såret hjerte kan det være en metode til at undgå at opleve og forløse dine ubearbejdede følelser. 


Når man engang er blevet brændt, kan bare tanken om at komme i nærheden af et bål bringe frygten tilbage. På samme måde kan bare en antydning af muligheden for en tilknytning bringe uforløste følelser og problemer frem. Ved at beslutte sig for ikke at stole på nogen igen, er kvinden i stand til at distancere sig fra at føle sig såret, svigtet og forrådt. Når hun beslutter sig for ikke at involvere sig igen, behøver hun ikke at konfrontere sin  frygt for at blive såret igen eller føle sorg over, at hun tidligere er blevet såret. 


Her er nogle af de følelser, der dukker op, når man har mistet kærlighed. Her kan vi se hvordan kvindens sind og hjerte reagerer forskelligt. 




Når hjertet føler:

  • tænker hendes sind:

1

Jeg er så frustreret over at være alene. Det hele hænger på mig. Jeg vil så gerne føle, at jeg bliver elsket og får støtte. 

Du må acceptere virkeligheden. Hvis der er noget, du vil have, må du selv sørge for det. Sådan er det, når man har brug for andre. 

2

Jeg er så alene. Ingen forstår det. Der er ingen, der rigtig holder af mig.Bare jeg kunne skrue tiden tilbage 

Så meget brug for kærlighed har man altså heller ikke. Du har givet så meget, nu er det din tur. Du kan klare dig selv. Nu må du bevæge dig videre og skabe et nyt liv. 

3

Jeg er bange for, at jeg aldrig finder kærligheden igen. Ingen vil nogensinde kunne gøre mig lykkelig. Jeg er så magtesløs; jeg kan ikke gøre noget.

Du kan lære at gøre dig selv lykkelig. Det er ikke godt at være afhængig af andre. Prøv at gøre noget for andre; det vil gøre dig lykkelig.  

4

Jer er så flov over at være alene og uden en partner . Hvorfor? 

Hvorfor? Hvad har jeg gjort galt?

Er der noget i vejen med mig? Er jeg ikke værd at elske?

Ret ryggen! Du behøver ikke at vise dine følelser. Vær ikke et skvat. Hold styr på dig selv, så du ikke bliver en byrde for andre. 

5

Det gør mig så vred, at jeg ikke bliver elsket og ikke får støtte. Det er ikke retfærdigt. Jeg fortjener bedre. Hvis det ikke er sådan, det er, så vil jeg ikke elske igen. 

Du forventer for meget af livet. Intet varer evigt. Glem det. Tag dig af dig  selv. 

6

Jeg er så ked af det. Jeg vil aldrig elske igen. Mit liv er så tomt. Der er et stort hul i mit hjerte, som aldrig kan fyldes ud. 

Sig ikke den slags. Tænk på alle de gode ting i dit liv. Tænk på alle de andre mennesker, der elsker dig. Være taknemmelig, det kunne være meget værre. 

7

Måske finder jeg aldrig den rette. Jeg vil altid være alene. Jeg vil aldrig smage kærlighedens sødme eller føle dens tryghed.

Derfor må du lære at tage vare på dig selv. Du har ikke brug for nogen anden. Du er nødt til at være stærk. 

8

Jeg er ked af, at mit liv har udviklet sig sådan. Jeg har det så dårligt. Bare jeg kunne lave om på det. Livet er så tomt. 

Prøv lige at tænk på alle andre end dig selv. Hold dig beskæftiget. Så længe du er i gang, så går det nok. 

9

Jeg er så rasende. Jeg fatter det ikke. Det er for dårligt. Det er ikke retfærdigt. Jeg vil ikke behandles sådan. 

Du forventer dig for meget af et forhold. Tag bare vare på dig selv. Hvis dit behov ikke er presserende, bliver du ikke sårbar. 

10

Jeg føler mig så såre. Jeg stolede på din kærlighed. Jeg føler mig så svigtet. Hvordan kunne du forlade mig? Du har såret mig så dybt. Du lovede, du altid ville elske mig. 

Der gør alt for ondt at miste en, man elsker. Du må være mere forsigtig, før du binder dig, så bliver du ikke såret igen, Du er for tillidsfuld. 

11

Jeg er bange for at være alene. Jeg kan ikke klare det. Der er så smertefuldt. 

Du kan godt klare dig uden en partner. Det er ikke så slemt, og så bliver du i det mindste ikke vraget igen. 

12

Jeg skammer mig, Jeg kunne nok ikke have været så kærlig, så det var ikke sket. Der kunne have været så anderledes. Jeg føler, at jeg ikke er noget værd. 

Du har ikke godt af den slags følelser, Du er nødt til at begynde at elske dig selv og komme videre med dit liv. Der er så meget, du skal nå. Nogle har det værre end dig. 



I hvert af disse eksempler føler hjertet tabet, mens sindet er parat til at bevæge sig videre. Det afklarede sind skynder på hjertet ved at forsøge at tale det til fornuft. Hvis en kvinde skal heale et såret hjerte, skal de passe på denne tendens til at finde en hurtig lettelse. I stedet må hun bevidst bruge tid på sig selv og være åben over for støtte fra andre. Hun skal opprioriterer sine egne behov. Der er ikke nu, hun skal trække sig væk fra andre, hun må derimod lade andre hjælpe og støtte hende. 





Hvordan manden undviger tabets smerte


Mænd er generelt meget løsningsorienteret, Hvis det gør ondt, er først punkt på dagsorden at gøre, hvad han jan , for at komme af med smerten. Når en mand ikke forstår behovet med at vente med at bevæge sig videre, vil han enten undvige eller minimer sine følelser ved at engagere sig overdrevent i sit arbejde, eller han vil lige ind i er andet forhold for at slikke sine sår. 


Dette forklarer, hvorfor mænd ofte bevæger sig meget hurtigere videre fra det ene forhold til det andet, hvis problemet er en kærlighed, han har mistet, så løser han den ved at finde en ny kærlighed. Når han straks haster ind i et nyt forhold, betyder det ikke, at han ikke elskede den kvinder, han var sammen med tidligere. Hans adfærd er på ingen måde en afspejling af, hvor meget hun betød for ham. Han sørger bare for at komme ud af sin smerte. I nogle tilfælde er det sådan, at jo større tabet er, jo hurtigere vil han forsøge at etablere et nyt forhold. Det er en automatik, der kan give bagslag. 


De fleste mænd har ikke en instinktiv forståelse for, at hjertet skal heales. En stor del af filosofien fra “Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus” er gode, når man skal løse problemer, men ikke når et såret hjerte skal heles. En mand ved ikke instinktivt, at der er en vigtig del af helingsprocessen at tage sine følelser og igen og igen. Hvis manden skal hele sit såret hjerte, må han styre sine instinkter klogere og med støtte forståelse. 


Han må gøre sig umage for ikke at involvere sig lige med det samme. Der er fint nok at vælge at finde trøst i et intimt forhold, så længe han og hans nye parter er klar over, at han befinder sig i kølvandet på et brudt forhold. Efter et par måneders healing kan hans følelser hurtigt ændre sig. Det er derfor ikke tilrådeligt for han at give løfter eller forpligte sig. Han skal passe på ikke at knytte sig for meget til denne partner, fordi det kan forstyrre helingsprocessen med at give slip. 


Når sindet er afklaret, er der en række måder, hvorpå mænd ubevist kan sabotere hjertes naturlige healingsproces. 


Her er nogle af de formler, der virker, når man løser et problem, men som ikke virker, når hjertet skal heles. I det følgende ser vi på nogle af de følelser, der bliver ignoreret eller bagatelliseret af sindet. Selv om disse sindets udtalelser er rimelige nok, så prøv, om du kan fornemme, hvordan de skubber følelser væk, der stadig er brug for at blive følt. Kvinder kan også relatere til disse eksempler. Husk, at alle, mænd og kvinder, har en maskulin og en feminin side. Uanset dit køn kan du i varierende udstrækning være relateret til de maskuline og feminine eksempler. 




Når hjertet føler:

  • tænker hendes sind:

1

Jeg er så frustreret., Jeg holder det ikke ud. Det gør så ondt, og det er så hårdt. Jeg er helt tom indvendig

Bære bid tænderne sammen og kom videre. Det er ikke verdens undergang. 

2

Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre. Jeg har bare lyst til at give op. 

Du kan ikke ændre på situationen. Du må acceptere virkeligheden og komme videre. 

3

Jeg er så bekymret. Det bliver aldrig det samme igen. Mit liv er ødelagt. Alt går galt. 

Lad være med at bekymre dig så meget. Bare tag én dag ad gangen og få det til at fungere. 

4

Jeg er så flov. Jeg føler mig som en fiasko. Jeg ved ikke, hvordan jeg nogensinde skal vise mig offentligt igen, Jeg føler mig så utilstrækkelige 

Sådan går der altså bare nogle gange. Tag dig sammen og kom ud med dig. Du kan få lige, hvad du vil have. 

5

Jeg er så vred over det Det er ikke retfærdigt og jeg vil ikke finde mig i det. Det kommer aldrig til at ske igen. 

Livet er ikke retfærdigt så glem det. Du har ikke brug for nogen, så bare tag vare på dig selv. Der er masser af fisk i havet. Det er ikke verdens undergang. 

6

Jeg kan ikke klare smerten. Jeg er så ked af det og jeg føler mig så alene og forladt. Intet kan gør mig lykkelige igen. 

Hvor længe har du tænkt dig at blive ved på den måde? Du gør det bare værre. Tænk på det gode i livet. 

7

Jeg er bange for at jeg aldrig finder kærligheden igen, Nu er jeg nødt til at starte forfra. Jeg har mistet så meget. Hvad hvis der bare bliver værre? 

Du gør for meget ud af det her. Det er ikke så vigtigt. Glem det og kom videre med dit liv. 

8

Jeg har det så dårligt. Jeg er så ked af det. Hvis bare jeg havde gjort det anderledes. Åh, bare jeg fik en chance til. 

Hør nu, ingen er perfekte. Du kan ikke gøre det nu, Giv dig selv chancen og se at komme videre. 

9

Jeg er rasende over det hele. Det er ikke retfærdigt. Jeg kan ikke tro det. 

Skidt med det. Bare varetag dine egne interesser fra nu af. Hvad hjælper det at sørge over det. 

10

Jeg er så såret. Du lovede, du sagde, du altid ville elske mig. Hvordan kunne du gøre det? 

Kom nu, vær nu ikke sådan et pattebarn. Bliv voksen. Du klarer det udmærket, bare bliv ved. 

11

Jeg er så bange. Det er håbløst. Jeg bliver aldrig lykkelig igen. Det kan ikke være rigtigt. 

Sket er sket. Du kan ikke blive ved sådan i al evighed. Du er nødt til bare at acceptere det. 

12

Jeg er så flov. Jeg skulle aldrig have ladet det ske. 

Sådan endte det nu engang. Lad vær med at pive, gør noget ved det. 


I hvert af disse eksempler er det nemt at se ,hvordan sindet kan underkaste hjertet følelser. Nogle af eksemplarerne er måske bare et udtryk for, hvad dit sind tænker, men også hvad nogle af dine venner siger. Dine venner føler sikkert med dig, men når der har set dig lide i er par uger, presser de måske for, at du skal komme videre. Selv deres råd er velmenende, kan de give bagslag. 


De mener, som dit sind også siger, at du gør det værre end det er, ved at være længe om at heale. De synes måske, at du synker for meget ind i dig selv. Fra deres synspunkt kan du ikke blive ved med at være ked af det. De er ikke klar over, at disse tilbagevendende følelser vender tilbage. 

Med rette indfaldsvinkel og tid vil du til sidst være i stand til at komme ud af fortvivlelsens mørke og atter finde kærlighedens og glædens lys i dit hjerte. 





0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!